Este ziua lui Isus!


 DETALII ARTICOL


"Fiii lui Dumnezeu" din Geneza 6
adaugat la data 2005-12-04 15:58:30

"Fiii lui Dumnezeu" din Geneza 6

Cand au inceput oamenii sa se inmulteasca pe fata pamantului si li s-au nascut fete, fiii lui Dumnezeu au vazut ca fetele oamenilor erau frumoase si din toate si-au luat de neveste pe acelea pe care le-au ales" - Gen. 6:1-2

Cine sunt "fiii lui Dumnezeu"

Pentru a fi numit in categoria "fiilor lui Dumnezeu" trebuie sa fii un produs nemijlocit al creatiei divine. "Ce este nascut din carne este carne". Dumnezeu este Duh si doar "ce este nascut din Duh este duh" (Ioan 3:6).

Fiind creat direct de Dumnezeu, Adam are dreptul sa fie numit "fiul lui Dumnezeu" (Luca 3:38). Tot asa acum, cei ce sunt "in Christos", facuti partasi naturii divine printr-o "noua creatie" si ajunsi sa fie "nascuti din nou", "de sus" sau "din Dumnezeu" (2 Cor. 5:17; Efes. 2:10), au dreptul sa apartina acestei categorii privilegiate de "copii ai lui Dumnezeu" (Ioan 1:13; Rom. 8:14-15; 1 Ioan 3:1).

Pentru toti ceilalti oameni care au trait vreodata pe pamant, necreati direct de Dumnezeu, ci doar nascuti dintr-o alta fiinta umana, este valabila terminologia folosita in Faptele Apostolilor 17:28: "Suntem din neamul lui ..." , unde cuvantul grec este genos (genos), cu semnificatie de rudenie sau "gen" originat de Dumnezeu.

Fiind creati direct de Dumnezeu, ingerii au si ei dreptul sa fie numiti "fii ai lui Dumnezeu" (Iov. 1:6; 2:1; 38:7; Psalm 29:1; 89:6; Daniel 3:25) si "duhuri" (Psalm 104:4; Evrei 1:7,14)

Aceasta scurta lamurire ne ajuta sa interpretam corect unul din pasajele adeseori controversate si rau intelese: Geneza 6:1-7. Fiintele care sunt numite aici fii de Dumnezeu au fost interpretate uneori ca descendenti din neamul lui Set, singura semintie despre care se presupune ca a ramas credincioasa standardelor de morala divina. O astfel de interpretare, desi atragatoare, nu este sprijinita de evidentele textului Scripturii. Unul dintre cele mai renumite manuscrise grecesti ale traducerilor originalului ebraic, Septuaginta, pune chiar termenul de "ingerii" acolo unde la noi gasim expresia "fiii lui Dumnezeu" !

Incidentul descris in Geneza 6 reprezinta fara indoiala un act de neascultare al ingerilor. Avem de a face cu o categorie de ingeri impotrivitori fata de Dumnezeu, care au incercat sa-I saboteze planurile. Faptul ca o astfel de "cadere" a existat in experienta unora din fapturile ingeresti create de Dumnezeu ni se spune lamurit si in versetul 6 al epistolei lui Iuda: "El (Dumnezeu) a pastrat pentru judecata zilei celei mari, pusi in lanturi vesnice, in intunerec, pe ingerii care nu si-au pastrat vrednicia, ci si-au parasit locuinta." Termenul oiaeterion (oi\eterion), "locuinta", mai apare in Noul Testament doar o singura data in 2 Corinteni 5:2 si defineste un trup spiritual (posibil pentru noi doar dupa inviere): "Si gemem in cortul acesta, plini de dorinta sa ne imbracam peste el cu locasul (oiaeterion) nostru ceresc."

O alta referinta despre "invazia" ingerilor in lumea muritorilor umani ne este data in 1 Petru 3:20 si 2 Petru 2:4. Fara indoiala, pescarul Petru a invatat despre aceste realitati din sfera cereasca de la Domnul Isus insusi: "Domnul Isus a inviat in duh, in care S-a dus sa propovaduiasca duhurilor din inchisoare, care fusesera razvratite odinioara, cand indelunga rabdare a lui Dumnezeu era in asteptare, in zilele lui Noe, cand se facea corabia, in care au scapat un numar mic de suflete, si anume opt." "Caci daca n-a crutat Dumnezeu pe ingerii care au pacatuit, ci i-a aruncat in Adanc, unde stau inconjurati de intunerec, legati cu lanturi si pastrati pentru judecata, ..."

Rezultatul incrucisarii dintre "fiii lui Dumnezeu" si fetele oamenilor a dat nastere pe pamant la un fel de supra-rasa umana, numita in textul ebraic gibor si tradus la noi prin "viteji", "oameni cu nume" (Gen. 6:4). Desi putem pune in seama acestor fapturi progresul tehnologic extraordinar ilustrat de marturiile unor vestigii de dinainte de potop, influenta genetica si morala asupra rasei umane a fost devastatoare. Un produs secundar a fost aparitia "uriasilor", adevarate ilustratii de alterare genetica folosite de Satan pentru a-i descuraja sau chiar nimici pe purtatorii planului mesianic.

Scopul acestei contaminari dracesti a fost sa blocheze intruparea Mantuitorului promis in "samanta femeii" (Gen. 3:15). Scriptura ne spune ca, sub influenta ingerilor cazuti: "rautatea omului era mare pe pamant si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau" (Gen. 6:5). Mai mult, intregul ecosistem planetar a fost alterat: "Pamantul era stricat inaintea lui Dumnezeu, pamantul era plin de silnicie, ... caci orice faptura isi stricase calea pe pamant" (Gen. 6:11-12).

Solutia lui Dumnezeu a fost o nimicire totala prin potop si o re-incepere a rasei umane, prin familia lui Noe (Gen.6:9). Prin potop, Dumnezeu a distrus (de facto) ceea ce fusese deja distrus (de jure). In original se foloseste acelasi cuvant (sachat) si in Gen. 6:17 si in Gen. 6:11,12.

Relatarea din Geneza 6 nu este decat prima dintr-o serie intreaga de incercari disperate ale Diavolului de a bloca "intruparea" mantuitoare a lui Christos.

1. Cand Dumnezeu a ales sa zdrobeasca capul sarpelui printr-un descendent din "samanta femeii" Satan a vrut sa infecteze intreaga rasa. Cand Dumnezeu a ales familia lui Avraam ca instrument al binecuvantarii lumii, Satan s-a napustit asupra acestei familii.

2. Cand Canaanul a fost ales ca leagan al dezvoltarii poporului ales, "uriasii" au impanzit tara. De doua ori, (Gen. 12:10-20 si Gen. 20:1-18) Satan a incercat sa alunge familia lui Avraam din Canaan prin intermediul secetei.

3. A treia oara, seceta i-a dus pe urmasii lui Avraam iarasi in Egipt, iar Satan a incercat sa-i nimiceasca prin uciderea tuturor pruncilor de parte barbateasca (Exod 1:10,15-16).

4. Cand, dintre toti urmasii lui Avraam, Dumnezeu l-a ales pe David ca semintie regala din care sa se nasca Mesia, Satan s-a aruncat furibund asupra acestei familii. Incercarea lui era gata, gata sa izbuteasca pe vremea lui Ioram, Ioahaz, Atalia si Ioas (2 Cronici 21-23). Printr-un joc politic de culise, Satan a cautat sa suprime toti membrii familiei davidice. Cand a ajuns la tron, obsedat cu posibilitatea unei lovituri de palat, Ioram "a omorat cu sabia pe toti fratii sai" (2 Cron. 21:4). Satan a lucrat apoi prin dusmani din afara Israelului. O ceata de egipteni si arabi s-a suit apoi impotriva lui Ioram "si i-au luat fii, nevestele, asa incat nu i-a mai ramas alt fiu decat Ahazia, cel mai tanar dintre ei" (2 Cron. 21:17). Acest Ahazia s-a nascut dintr-o casatorie a lui Iotam cu Atalia, o stranepoata de a lui Ahab, imparatul regatului de nord. Si prin aceasta mezalianta politica Satan a cautat sa produca decadenta si distrugere in regatul lui Iuda (2 Cron. 21:3-4). Alianta dintre Iuda si Israel l-a tarat pe Ahazia in razboi si i-a provocat in final moartea (2 Cron. 22:4-9). Cautand sa foloseasca momentul, prin Atalia, Satan a omorat atunci "tot neamul imparatesc al casei lui Iuda" (2 Cron. 22:10). Intreaga promisiune mesianica era in prag sa se prabuseasca. "Dar Domnul n-a voit sa piarda casa lui David, din pricina legamantului pe care-l facuse cu David" (2 Cron. 21:7). "S-a intamplat ca, pe cand Atalia ii omora pe toti cei din neamul imparatesc, Iosebead, fata lui Ioram, nevasta preotului Iehoiada, si sora lui Ahazia, a luat pe Ioas, fiul lui Ahazia, care era doar un prunc in scutece, si l-a ascuns cu doica lui in odaia paturilor" (2 Cron. 22:11-12). Timp de sase ani (simbol numeric al puterii imperfecte a omului), pe tronul din Ierusalim a domnit Atalia, iar in poporul Domnului se intarea pe zi ce trece convingerea ca Dumnezeu nu putuse sa-si tina legamantul facut cu David. Intreg planul mesianic parea ratat. Dupa acesti sase ani, preotul Iehoiada "s-a imbarbatat", a mobilizat preotii si Levitii si l-au pus pe tron pe Ioas, asezandu-i pe cap cununa imparateasca. Cu un imparat in varsta de sapte ani si cu Atalia pedepsita exemplar, Dumnezeu a rasturnat din nou atacul Diavolului si ... planul mesianic a mers mai departe (2 Cron. 23).

5. Un alt moment de cumpana a fost in timpul lui Ezechia. Imparatul n-avea nici un fiu mostenitor cand a fost de doua ori in pericol de moarte; o data atacat de imparatul Asiriei si a doua oara de chiar solul mortii (Is. 36; 38). El s-a rugat insa Domnului si a supravietuit celor doua atacuri (Ps. 136).

6. Altadata, in robia Babiloniana, Haman, folosit de Satan, a incercat din nou sa-i omoare pe toti copiii lui Israel. Dumnezeu a intervenit insa inca o data in chip magistral, iar din planurile exterminatoare nu a ramas in picioare decat spanzuratoarea pe care a fost atarnat insusi ... Haman.

7. Cand, la plinirea vremii, Fiul lui Dumnezeu a venit in lume, Maria a riscat sa fie omorata cu pietre ca fecioarele vinovate cu copii din flori (Deut. 24:1). Dumnezeu a intervenit din nou, vorbindu-i lui Iosif in vis si primejdia a fost inlaturata. A urmat apoi, furia draceasca a lui Irod si uciderea pruncilor. Mantuitorul a fost ascuns de Dumnezeu pentru o vreme in Egipt.

8. Cu prilejul ispitirilor, Diavolul L-a indemnat pe Isus la un soi de sinucidere, spunandu-I sa se arunce jos de pe streasina Templului. In Nazaret, Satan i-a intaratat pe locuitori sa-L arunce pe Domnul Isus in prapastie de pe spranceana muntelui pe care era zidita cetatea lor (Luca 4:29).

9. Mai tarziu, Satan a starnit in doua randuri furtuni pe mare ca sa scufunde corabia in care calatorea Domnul.

10. In final, Satan a crezut ca biruie, atarnandu-L pe Fiul lui Dumnezeu pe cruce. Moartea Lui a fost pecetluita de piatra mormantului. A urmat insa invierea glorioasa si lumea vazuta, ca si "duhurile din inchisoare", au aflat ca "biruinta este a Domnului".

In acest lung sir de atacuri demonice, unirea fiiilor lui Dumnezeu cu fetele oamenilor, redata in capitolul 6 din Geneza, a fost doar primul episod dintr-o inclestare al carei punct culminant s-a savarsit la Calvar si al carei deznodamant il asteptam sa se intample.

Ca si Ioas altadata, Domnul Isus este acum "intronat" in Casa Domnului, "sta" si "asteapta" ca vrajmasii Lui sa-I fie facuti asternut al picioarelor Lui (Evrei 10:12-13), iar anturajul Sau a iesit preoteste pe strazi, ca altadata Iehoiada, sa-I anunte biruinta (2 Cron 23:3,13a).


  MENIU PRINCIPAL


  RESURSE GRATUITE


  GALERIE FOTO

Ogoarele sunt gata de recolta...

  RECOMANDARI  RETEA SITE-URI


  PARTENERI
  STATISTICI SITE
 » total afisari: 3950641
 » vizite unice: 422736
 » vizitatori online: 2

  DIVERSE/PROMO
 
gradinita crestina Samariteanul