Este ziua lui Isus!


 ARTICOLE si ESEURI


De ce sa crezi ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu?
adaugat la data 2005-05-23

De ce sa crezi ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu?

Ne intrebam de ce exista astazi atat de mult rau. De ce exista atat de multa suferinta, boala, nedreptate, ura, minciuna; de ce exista atatia oameni nefericiti, familii distruse, natiuni dominate … si insiruirea acestor “de ce?”-uri poate ca nu ar avea sfarsit. Dar pentru a gasi raspuns la toate aceste intrebari apasatoare si pentru a gasi solutii la problemele noastre, trebuie sa apelam la Cartea Cartilor, la Biblie.

Timp de aproape doua mii de ani, Biblia a fost atacata, insultata, batjocorita sau ignorata. Desi este cartea care ofera solutii la intreaga problematica umana, totusi este ignorata si tratata cu indiferenta si superficialitate. Desi este cartea cu cel mai mare numar de traduceri si exemplare vandute sau distribuite gratuit, totusi este in pericol sa devina doar o carte “clasica” despre care toata lumea a auzit, dar pe care nimeni nu a citit-o.
Este atat de important sa ne apropiem astazi, in secolul vitezei si al modernismului, de aceasta carte considerata invechita, sa o apreciem la justa ei valoare si cu dorinta de ai afla adevarurile, sa-i reconsideram sfaturile si sa-i aplicam principiile.

Asadar de ce sa crezi ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu?

1. Este umana si totusi divina Biblia a fost scrisa de a lungul unei perioade de 1600 de ani, de catre aproximativ 40 de autori. Categoriile sociale ale personajelor ei sunt diverse. Unii au fost suverani, altii supusi, unii bogati, altii saraci, au existat cuceritori si captivi, fermieri si pescari, savanti si pastori, preoti, profeti, poeti si un medic. Sfera ei de cuprindere este alcatuita din trecut, prezent, viitor si continuare in vesnicie.
Biblia este alcatuita din Vechiul Testament si Noul Testament. Vechiul Testament asteapta venirea lui Hristos, iar Noul Testament descrie venirea Lui ca Mantuitor si asteapta intoarcerea Lui ca Judecator si Imparat.

Biblia este o carte realista. Ea nu ascunde pacatele si esecurile eroilor sai. Citim chiar despre crima, minciuna, adulter, blesteme, mandrie, lupte si dispute in vietile lor. Dar totodata citim si despre modul in care Dumnezeu trateaza aceste pacate in viata fiecaruia in parte. Tematica abordata este foarte variata. Astfel Biblia trateaza subiecte ca: teama, dragostea, invidia, lacomia, viata de familie, sclavia, violenta, razboiul si pacea, exilul, viata in desert, viata pe mare, vise cantece, intelepciune si muzica. Este foarte interesant sa vedem care este afirmatia Bibliei desptre ea insasi. Sfanta Scriptura pretinde a fi mesajul lui Dumnzeu transmis omului. Chiar in Vechiul Testament citim de peste 2600 de ori fraze ca: "Domnul a vorbit", "Asa vorbeste Domnul". Biblia afirma ca:
Toata Biblia este inspirata si insuflata de Dumnezeu (2 Tim. 3:16,17);
Scriitorii insisi au fost inspirati de Dumnezeu (2 Petru 1:21);
Fiecare litera in parte este inspirata de Dumnezeu (Matei 5:18).
Numai asa putem intelege faptul ca Biblia este o carte de inspiratie divina, desi este scrisa de atatia autori, oameni ca si noi.

2. Este veche si totusi noua

Desi cartile care o alcatuiesc au varste cuprinse intre sute si mii de ani, totusi Biblia este o carte de actualitate. Aceasta datorita faptului ca, desi veacurile au trecut, oamenii si problemele lor au ramas aceleasi. Natura omului este supusa pacatului si degradarii morale la fel de mult acum ca si cu 4500 de ani in urma, de exemplu. Dusmanul omului este acelasi si metodele lui sunt aceleasi. Dar si Dumnezeu "este acelasi ieri, azi si in veci".

Din punct de vedere profetic, Biblia prezinta evenimente cu sute de ani inainte ca ele sa se intample dar, lucru extraordinar, cu trecerea timpului acestea se implinesc ad-literam. Aceste profetii nu sunt doar niste preziceri vagi, generale, ci sunt descrieri detaliate ale evenimentelor viitoare.

Profetiile sunt despre tari, orase, popoare, indivizi, persoana si lucrarea lui Hristos, timpul in care trai si sfarsitul lumii. Nasterile lui Buda, Mahomed, Confucius sau a altor intemeietori de religii nu au fost prezise; dar nasterea, viata, invatatura, lucrarea, moartea, invierea si viitoarea domnie a lui Isus Hristos au fost profetite cu sute de ani inainte de intruparea Lui.
Vechiul Testament contine peste 300 de referiri privitoarea la venirea lui Hristos. Nasterea, viata, moartea, invierea, influentele lucrarii Lui sunt profetite in detalui.

Astfel, proorocul Maleahi, cu 400 de ani inainte scrie despre venirea lui Mesia (Maleahi 3:1), Isaia scrie despre nasterea Lui inainte cu 700 de ani (Isaia 7:14) si Mica scrie despre locul nasterii Domnului tot cu 700 de ani inainte ca aceasta sa se intample.

Cu privire la poporul evreu gasim in Biblie profetii cu privire la cei 400 de robie egipteana, cat si despre imprastierea poporului pe tot pamantul. Profetiile referitoare la natiunile pagane: Babilon, Tir, Egipt, Amon, Moab, Edom si Filistia s-au implinit cu exactitate. In cartea Daniel, capitolele 2 si 7 sunt profetii cu privire la cele patru mari imperii ale lumii, profetii cu care suntem cu totii de acord ca s-au implinit deoarece acele evenimente sunt deja istorie.

Toate aceste profetii s-au implinit si nu este spatiu suficient pentru a arata detaliile istorice ale fiecareia in parte. Ne vom ocupa insa de prezicerea asupra orasului Tir facuta de proorocul Ezechiel in anul 588 i.H. Ne intrebam cine, daca nu Dumnezeul atemporal, a putut sa prevada viitorul cu exactitate si sa faca sa ramana scris ce urma sa se intample?

3. O biblioteca si totusi o singura carte

Cele 66 de carti ale acestei Biblioteci prezinta in ansamblul lor o certa unitate in doctrina, in conceptie si in cuvinte. Unitatea in doctrina este redata de tratarea in deplina concordanta a unor teme majore: sfintenia lui Dumnezeu, pacatosenia oamenilor, rascumpararea prin jertfa lui Isus Hristos si viata vesnica. Unitatea in conceptie este exprimata prin descrierea unei societati umane care este mereu determinata a-L respinge pe Dumnezeu si poruncile Lui. Totusi Biblia produce optimism bazat pe lucrarea si promisiunile lui Dumnezeu in care gasim rezolvarea problemelor omului supus pacatului.

Biblia este caracterizata si de o unitate de cuvinte. Astfel cuvintele folosite in scrierile sale, isi pastreza sensurile si semnificatiile, fie ca ele au fost folosite in cartea Genezei ori in cartile Noului Testament. Analizind spre exemplu cuvantul "spin"

care simbolizeaza pacatul, il vom gasi in cartea Genezei in blestemul cu care Dumnezeu ii pedepseste pe Adam si Eva, si prin ei intreaga omenire; in Evanghelii citim despre "cununa de spini" pe care a purtat-o pa cap Domnul Isus atunci cind a fost judecat si rastignit. In ambele situatii se ajunge si la alte semnificatii ale acestui cuvant, decit cel al pacatului si suferintei. In concluzie putem afirma ca desi Biblia este o colectie de carti, ea constituie de fapt o singura carte cu o singura tema, care releva calea unica spre Dumnezeu.

4. Desi contestata si atacata, totusi puternica si indestructibila

Multi sunt cei care au contestat scrierile Bibliei si au cautat sa o distruga, sau sa-i persecute pe cei ce cred in ea. Dar totusi Biblia a supravietuit de-a lungul secolelor -asemeni unei stanci de neclintit in fata valurilor puternice ale marii infuriate- persecutiei si criticii.

De exemplu, Tom Paine a scris una dintre primele carti impotriva Bibliei, intitulata “Epoca ratiunii”, in care incheie cu urmatoarele cuvinte:”Am secerat prin Biblie ca un padurar care trece printre copaci cu securea sa. Sa incerce preotii sa mai puna la loc copacii pe butuci, daca mai pot”. Acestea au fost scrise cu multi ani in urma. Astazi Tom Paine este uitat, iar Biblia nu numai ca “traieste" dar ii si aduce pe multi oameni la viata, aratindu-le drumul spre Dumnezeu.

Nu putem mentiona decit citeva din eforturile celor ce au dorit sa suprime si sa nimiceasca Biblia si pe cei ce cred in ea. Imparatii romani au descoperit curind ca populatia crestina asi intemeiaza credinta lor pe Scripturi. Imparatul Diocretian, prin edictul imperial din anul 303 d.Cr. , a ordonat ca orice exemplar al Bibliei sa fie distrus. Tot el a omorat atat de multi crestini si a distrus atat de multe Biblii, incat atunci cind pentru o vreme crestinii s-au ascuns, el a crezut ca a pus capat Scripturilor si a batut o moneda cu inscriptia:"Religia crestina a fost nimicita, iar inchinarea la zei a fost restaurata”. Dar numai citiva ani mai tarziu, pe tronul imperiului a ajuns Constantin, care a proclamat crestinismul religie de stat.

Pe timpul Reformei, cind Biblia a fost tradusa in limba vorbita de popor, Biserica de stat a pus restrictii severe in calea citirii Bibliei, afirmind ca laicii sunt incapabili sa o interpreteze. Cititorul nu avea voie sa interpreteze Biblia pentru sine. Multi si-au dat viata pentru simplul motiv ca erau urmasi ai lui Hristos si ca si-au pus increderea in Scriptura. S-a ajuns pana acolo incat s-au emis legi care interziceau publicarea Bibliei.

Este interesant de mentionat in acest context ca Voltaire, celebrul necredincios francez, care a murit in 1778, a prezis ca la o suta de ani de la moartea sa crestinismul va fi desfiintat.
Nici edictele imperiale, nici restrictiile ecleziastice, nici eforturile asa zisilor oameni de stiinta ai ultimelor veacuri nu au reusit sa nimiceasca Biblia. Dar Biblia continua sa traiasca pentru ca este sustinuta de puterea lui Dumnezeu. El nu va ingadui nici unei puteri sa distruga mesajul Sau de dragoste adresat intregii omeniri, mesaj prin care El cheama pe toti oamenii sa se impace cu Sine. Puterea Bibliei se vede din influenta pe care aceasta a avut-o de-a lungul timpului asupra societatii umane.

Comparativ cu Coranul, Cartea Mormona, Stiinta si Sanatate si scrierile clasice ale lui Confucius, carti care au avut o influenta impresionanta in lume, Biblia se ridica cu mult deasupra acestora. Primele au dus la o conceptie superficiala despre Dumnezeu si despre pacat, mergand chiar pana la trecerea acestuia cu vederea. Ele au produs indiferenta in fata vietii ti au avut ca rezultat doar o conceptie despre morala si conduita. Efectul s-a facut resimtit in viata sociala prin regres economic si inapoiere sociala si culturala. Biblia, dimpotriva, a produs cele mai inalte rezultate in toate zonele vietii. Ea a condus la creatii de cel mai inalt grad in arta, in arhitectura, in literatura si in muzica. Legile fundamentale ale natiunilor au fost influentate de ea; mari reforme sociale s-au bazat pe ea. Mai exista vreo carte in lume care sa se poata compara macar de departe in ceea ce priveste influenta binefacatoare asupra omenirii? Este cert ca aceasta este o dovada a faptului ca Biblia este revelatia lui Dumnezeu adresata omenirii aflata in nevoie. Si pe langa aceasta, trebuie sa luam in considerare efectul impactului regenerator asupra a milioane de vieti individuale.

Asadar, speram ca putinele dovezi prezente sa te ajute in implinirea dorintelor tale de aflare a adevarului biblic. Biblia nu este doar o simpla carte: “Ea este puterea lui Dumnezeu, pentru mantuirea fiecaruia care crede”(Rom. 1:16). Ceea ce poti face este sa acorzi deplin credit mesajului biblic, sa-l citesti ca sa-l intelegi si sa-l infaptuiesti pentru a afla mantuirea sufletului. Dumnezeu sa te ajute!

Material prelucrat dupa cartile: "De ce sa crezi?" de Roger Carswell “Prelegeri de teologie sistematica” de H. C. Thiessen.

Dorin Tumac
Ecouri Crestine


  MENIU PRINCIPAL


  RESURSE GRATUITE


  GALERIE FOTO

Timid

  RECOMANDARI  RETEA SITE-URI


  PARTENERI
  STATISTICI SITE
 » total afisari: 3950897
 » vizite unice: 422762
 » vizitatori online: 3

  DIVERSE/PROMO
 
gradinita crestina Samariteanul